Folk flest er ikke opptatt av statistikk. At Norsk Tipping består er empiri nok, eller at folk huffer seg over å fly, men har null problemer bilturen til og fra Gardermoen.

De færreste vet heller ikke hvordan man trekker noe statistisk inferens ut av det tilfeldige utvalget. At journalister lager sensasjonsoppslag om «katastrofemålinger», selv om prosentpoengsendringene er langt mindre enn feilmarginen på nevnte målinger, er normalen. Men statistikk er både morsomt, og ganske nyttig. Visste du for eksempel at antallet observasjoner av sjøormen i Loch Ness, den avskyelige snømannen, spøkelser, ånder og romvesener korrelerer negativ med antallet personer som bærer med seg høyoppløselig foto- og filmutstyr til enhver tid?

Den naturlige variasjon er vanskelig å lure, og det er her statistikerne virkelig får skinne. Enten det er meningsmålinger om aviser på Facebook eller karakterer fra visse lærere på ungdomsskoletrinnet, man ser fort om tilfeldighetene virkelig er tilfeldige.

Statistisk sett vil du aldri få noe ut av å lese «selvhjelps»-bøker. Eller høre på suksesshistorier fra virkeligheten. Om alle har suksess, har ingen suksess. Fenomenet kalles overlevelsesbias, altså å overvurdere sjansen til suksess fordi man ignorerer de som ikke lykkes. Nå er det ikke dermed sagt at man aldri skal prøve seg på noe litt langøkt, men om du mot alle odds lykkes, så ikke plag oss andre med historier om at «man bare må våge å tråkke sin egen vei». Flaks kommer i mange former, men ettersom vi bor i Norge er vi alle, statistisk sett, allerede vinnere.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00