Det gjelder om å kunne få et godt tak så langt ned som mulig. Helst aller nederst. Det er dit en må ned for å få med seg det som skal opp og ut. Men hvor er egentlig aller nederst? Det er i alle fall ikke så langt ned en rekker, egentlig et godt stykke unna der en skulle ha vært.

Det er bare å prøve på nytt. Først et lite forsiktig tak. Det hjalp ikke stort. Her må det nok tas langt mer kraftig i. Det er nødvendig å ta skikkelig fart for å komme lengst mulig ned. Ordentlig rennefart, for å bruke idrettsspråket. Men det var langt fra nok. Så det må et nytt forsøk til, enda hardere og med enda større fart. Og om det hjalp noe særlig? Langt ifra.

Men det er ikke bare å gi opp heller. Den som har hatt noe som har sittet fast langt nede i luftrøret vet at her er det ikke mye fred å få. Magemusklene bare fortsetter å jobbe. Det er ikke valgfritt å hoste. Kroppen tvinger bare fram ei ny hostekule, og ei til, og ei til. Til slutt sier kroppen nei. Er utslitt, orker ikke mer. Men det tvinger seg likevel fram ei runde til. Og enda ei.

Vinterens hittil mest solfylte og fine dager har vært tilbrakt i senga og på sofaen. Feberen og hosteanfallene har herjet dag etter dag. Planen for de nærmeste minuttene har vært å klare enda ei runde til med hosting. Kanskje kunne det være mulig å få tak i noe av det som sitter fast langt der nede?

Men i noen våkne øyeblikk har det også trengt igjennom litt nytt fra radio og TV, der det også har vært mye sykdomsprat. Idrettsutøvere, ledere, eksperter og andre som har vært meningsberettiget om det norske gullrushet, har nesten ikke hatt ord for hvor syke alle prestasjonene har vært. Dette var sykt bra, slo en lagkamerat fast etter at skøyteløperen Håvard Holmefjord Lorentsen hadde tatt gull på 500-meteren. En liten kommentar fra sengekanten: Å gå 500 meter på skøyter på 34 sekunder er ikke «sykt bra». Det er «friskt bra».

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00