Jeg er litt sent ute, jeg vet, det eksisterer jo ikke lenger. Det bygges ikke lenger biler i Trollhättan nord for Göteborg.

Og jeg funderer på om det er der det hele ligger. I min innebygde sans for underdogs og alle som ikke lykkes helt. Saab-forkjærligheten oppsto under et besøk på Saab-museet i nettopp Trollhättan i fjor sommer. På rekke og rad sto disse litt rare svenske bilene og hadde tekniske og designmessige løsninger som gjør at de ikke er helt som alle andre biler. Og til slutt ble de skjøvet ut i kulden og inn i skifteretten og ingen fikk lenger kjøpe dem.

Saab er blues. Det er den gamle historien om noen som kjempet hardt, og tapte. Det er blues fra et svensk småbydelta. Når jeg ser en gammel Saab passere, så tar jeg av meg hatten i ærbødighet. Det vil si, jeg ville tatt av meg hatten, om jeg hadde brukt hatt. Men siden jeg ikke gjør det, tar jeg liksom av meg hatten inni meg. Og nikker.

Jeg ønsker meg en Saab til jul. En gammel oljetrompet sånn som den Greta Molander kjørte rally med. Som putrer og går, og som er designet for å ligne ei svensk flymaskin. En sånn en skulle jeg gjerne hatt. En 1963-modell, for eksempel. Kremhvit. Eller kanskje rød. En real folkhemspärla fra den gangen svenskene hadde to bilfabrikker, og vi hadde ikke engang olje å skryte oss opp med. Da var svenskene virkelig storebror, da de bygde Saab og Volvo.

Svenska Aeroplan Aktiebolaget. Det var saker. Du gamla du fria. Jeg bryr meg ikke om jula. Men om noen vil gi meg noe. Så ønsker jeg meg gammel Saab.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.