Jeg veit godt hvem som var mine helter da jeg var ti. Året var 1984 og utvalget var eksepsjonelt: Madonna, Wham, Prince, Bruce Springsteen, Michael Jackson, Rob Lowe og Michael J. Fox, a-ha, Bryan Adams, Eurythmics ...

Hvorfor man faller for akkurat disse stjernene? Det er it-faktoren hos dem som blir offentlige mennesker; de har noe ekstra, noe uforklarlig, en karisma som drar oss mot dem. Og som gjør at vi opplever det helt merkelig personlig når de dør – enda vi aldri møtte dem i levende live.

Noen kjendiser strekker sin karriere over flere tiår, noen strekker stjernestatusen over generasjoner – men aller best er dem som klarer å gjøre begge deler parallelt. Det er da du får sånne resultater som den nevnte tekstmeldinga. Den kom fra en jevnaldrende kompis: «Gusso, prinsesse Leia er død. Sånn serr».

Og det er ingenting som topper Star Wars-universet når det gjelder helter for husets yngstemann. Han er oppslukt av filmene, legoen, actionfigurene, sengetøyet og ikke minst musikken. Han gjenkjenner ungdomsbilder av Harrison Ford på tre meters avstand, er fortrolig med alle imperiets trusler, lasersverd, droider, jediriddere og galaktiske utposter. Og nå var altså Carrie Fisher død.

Flere av mine helter takket for seg i 2016 til stor ståhei i mediene. Men tiåringenes sms-konklusjon var akkurat så pragmatisk som man kan vente fra dem som er helt i starten av sitt liv - og som veit at Hollywood er en galakse langt, langt unna:

«Det er dumt, men hun er med i neste film i hvert fall».

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00