Jeg tenker sjelden «worst case». Jeg tror stort sett at jeg er frisk, at vondter som dukker opp, forsvinner av seg sjøl. Jeg har ikke anlegg for å lage fem høns (dødssykdom) ut av ei fjær (ubehag).

Hypokondere er beviselig mer fantasifulle enn oss andre, de har et stort, indre liv med mye forestillingsevne – på godt og da særlig vondt. Mens rasjonelle praktikere som meg stort sett lener seg på at «det går sikkert over». Det er jo lite sannsynlig at jeg skal dø i dag.

Nå skal det sies at forfallet har startet og det hender jeg lurer på om jeg for eksempel hadde så vondt i skuldrene da jeg var 20. Svaret gir seg sjøl. Den gangen hadde jeg ikke sittet i 20 år foran en datamaskin.

Nå, derimot, er armer, nakke og muskulatur stivnet i en ergonomisk uheldig posisjon. Til tross for styrketrening og yoga, naprapati og kiropraktikk; den daglige stillingen (og den generelle tida) jobber imot kroppen.

Og da kommer likevel angsten i blaff. For folk dør, jo. Folk blir veldig sjuke, mange har det vondt, kronisk. Hvorfor skulle jeg være så mye heldigere?

Så her en kveld med stikkende hodepine tenkte jeg; Hva om det faktisk er en svulst? Eller begynnelsen på en blodpropp? Utrolig nok sovna jeg likevel. Men tenkte på mormor. For på innsiden av baderomsdøra hennes hang den uironiske livsvisdommen som egentlig er alt man trenger å huske:

Dagen i dag er en merkelig dag. Den er din.
Dagen i går slapp deg ut av hendene. Den kan ikke få annet innhold enn du alt har gitt den.
Dagen i morgen har du ikke noe løfte på. Du vet ikke om du kan regne med å råde over den.
Men dagen i dag er det eneste du kan være sikker på.
Den kan du fylle med hva du vil. Benytt deg av det.
I dag skal du glede et annet menneske.
I dag kan du hjelpe en annen.
I dag kan du leve slik at noen i kveld er glad for at du er til.
Dagen i dag er en betydningsfull dag.
Den er din.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.