Plutselig en morgen sto han der, 14-åringen. Fullt påkledd ved kjøkkenbenken, med et helt oppskjært brød og alt pålegget foran seg. Han smurte matpakke. Ikke bare til seg sjøl, nei da, til hele familien. Han turnerte salami, leverpostei og tomater som om han skulle vært – meg.

For normalt er det jeg som står for akkurat denne morgenrutinen. Ikke fordi jeg tror de unge, håpefulle ikke kan smøre brødskiva si sjøl, det har de klart helt fint i årevis, men matpakker har liksom blitt min oppgave. Tidsbesparende, i alle fall totalt sett, når fire mennesker skal ut av huset på jobb og skole. Ikke dermed sagt at jeg ikke hyllet tenåringen for å ha tatt ostehøvelen i egen hånd. Tvert imot – fra både foreldre og lillebror fikk han mange rosende ord, mens jeg fikk ei med kaviar og gulost (hans egen favoritt) og ei med nøkkelost og agurk (!).

Han hadde satt på egen alarm, stått opp klokka seks. Med uttalt ønske om å klare seg sjøl og ikke bli vekt av noen, ikke dratt ut av senga av masende voksne som må pirke på ham fire-fem ganger før han karer seg ut av søvnen.

– Hvorfor tror du han gjør dette? spurte jeg Mannen, da 14-åringen andre dag på rad framsto morgenfrisk og var godt i gang med mellomleggspapiret da vi sto opp. – Han driver vel og finner seg sjøl, konkluderte den forståelsesfulle faren. Han som på jobb nærmest hadde skjult at 14-åringen sto for matpakka, lett nervøs for at kollegene skulle tro vi driver et terrorregime overfor sønnene våre.

– Er han virkelig i ferd med å bli så voksen? tenkte jeg mens livet passerte i revy. Helt til jeg sto opp tredje dag. Til total stillhet i huset. Vekkerklokka hans hadde ringt. 14-åringen sov ufortrødent videre, til vi måtte slepe ham ut av senga kl 07.15.

Heldigvis.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.