Jeg kjenner en fyr. La oss bare kalle ham «Jan». En gang for maaange år siden var han så fryktelig trøtt i en naturfagtime på videregående at han presterte å duppe av midt under en uhyre spennende leksjon om botanikk.

Han bråvåknet mot slutten, og rakk så vidt å høre noen ord om diverse snille og slemme planter som sto på ulike lister. Et eller annet med rødt og svart – det var litt uklart. Siden Jans favorittfarge er svart, konkluderte han underbevisst med at svartelistede planter måtte være bra. Det passet godt siden rødt er en av naturens indikasjoner på at noe er giftig og farlig.

Full av skyld og skam etter å ha sovet seg gjennom timen, bestemte Jan seg for å gjøre en skikkelig innsats for å imponere læreren og sikre ståkarakter. En lørdag dro han med seg hakke, spade og trillebår ned til Åkersvika for å gjøre miljøet en tjeneste. På forhånd hadde han laget en liste over rødlistede og truende planter som skulle røskes opp med rota, deporteres, brennes og grundig destrueres. Nå skulle de fordømte dragehodene fjernes én gang for alle! Med seg hadde han også noen solide brukerdoser med friske og sterke planter fra svartelista. «Disse kommer til å trives ved Svartelva», tenkte Jan – og kikket ned på pottene fulle av yppige og potente kjempespringfrø.

Det tok selvsagt ikke lang tid før en gruppe illsinte turgåere kom styrtende. De var visst rasende. «Men det står jo her at rødlista inneholder truende arter», prøvde Jan seg, men ble raskt sablet ned: «Truede arter. TRUEDE! Det er en viss forskjell», snerret miljømannen hissig.

Jan kom aldri inn på biologistudiet på Blindern. Nå er han arbeidsledig og sitter godt plantet i sofaen og spiser grønnsaker (potetgull med paprika). Det er nok også det nærmeste han bør komme planter og grønne fingre.

LES OGSÅ: Trenger du en oppmuntring? Her finner du alle HAs God Dag-spalter fra de siste ukene

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.