For oss som følger med på slike ting betyr det nye oppmuntrende nyheter hver dag om solas gang over himmelhvelvingen. Noen minutter tidligere soloppgang for hver dag som går, og noen minutter senere solnedgang. I går var dagen en time lenger siden vintersolverv. Snart er vi så langt at sola vil skinne også før og etter arbeidstid.

Men det finnes også dem som mener at det faktum at sollyset kommer tilbake innebærer at vi står foran nye problemer å løse. Hvordan i all verden skal vi klare å beskytte oss mot synet av sola? Og hvordan skal vi hindre at den skinner inn gjennom vinduet og både lyser opp og varmer i vinduskarmen? Det dukket opp et brev i posten om dette her om dagen.

«Lav vintersol er et problem her i nord nå i disse dager», lyder det oppløftende budskapet. «Du er nødt til å gjøre noen tiltak for å løse dette problemet», er løsningen. Og rett til saken: «Det er plisségardiner du trenger. De er praktiske og holdbare, og de er effektive for å holde lyset ute», heter det.

Og ikke bare det: De kan være med på å redusere opp til 60 prosent av varmeinnslippet fra solen. Nå er muligheten der for at vi i den mørke og kalde årstida kan slippe unna både naturens egen lyskilde og varmekilde. Hvis det ikke passer med plissé, lever også den gode gamle rullegardina i beste velgående, nå også med dobbelt lag tekstiler til å ta unna enda mer lys og den verste varmen.

Så de som bekymrer seg for at det kan bli vel mye lys og varme nå i januar, har gode muligheter for tiltak. Så kan vi heller begynne å bekymre oss litt for det vi vet vil komme etter hvert. Rennende bekker, blåveis i Furuberget og solbrenthet. For som hun sa bestemoren til en bekjent, mens hun rugget fram og tilbake i gyngestolen fra morgen til kveld: «Ja, det er ei stri med alt her i verda».

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00