Søvnig og sløv står jeg og dingler nede hos politiet en grytidlig morgen. Jeg må nemlig ha nytt pass.

Skjermen på veggen viser 143; på lappen min står det 144. Dette kommer til å gå kjapt, tenker jeg. Bak meg vokser køen av passhungrige nordmenn. Jeg humrer for meg selv; lykkelig for at jeg har bestilt time på forhånd.

Men så skjer det katastrofale: Inn på stasjonen kommer en småbarnsfar med panikk i blikket og fire unger på slep.

«Kan noen hjelpe meg?! Vi trenger nye pass – NÅ! Flyet til Mall’årka går om en time!!»

Damene bak disken kikker på hverandre, sukker oppgitt – og lar mannen komme først i køen. Den stressa familien vil ha fullverdige pass, men får streng beskjed om at de må klare seg med langt mer kostbare nødpass. «Greit», uffer mannen – og begynner den gedigne jobben med å oppgi personalia på hele bølingen.

Når man tror det ikke kan bli verre, så kommer søren meg kona med to unger til – og ei sur svigermor på slep. «Dere burde kanskje ha ordnet dette litt før …», antyder hun med dårlig kamuflert skadefryd. Svigersønnen er taus, men den bankende blodåren i pannen sier mer enn tusen ord.

På utsiden står en diger taxi og venter. Sjåføren tar seg en røyk; rolig som skjæra på tunet. Sola skinner og taksameteret går. Et smil skimtes på de bleke leppene. «Dette blir vel en fin dag …»

Omsider er passene klare. Barnefaren puster lettet ut. «Tar du Mastercard?», spør han. Du kan jo gjette svaret. Ny runde med panikk. Mannen løper ut for å finne konas Visa-kort, men det ligger selvsagt igjen hjemme. Det hele ender med at en meget motvillig svigermor må dra opp en stor bunke nystrøkne tusenlapper og legge ut.

Innhyllet i en svart sky av banneord forsvinner familien og taxien i en rasende fart.

Jeg tenker nå mitt:

«Til pass for dem …»

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00