«Har du en bærepose?»

Foran Herr Glom, på disken i den tyske klesforretningen, lå fire pakker underbukser og noen sokkepar. Han hadde allerede dratt kortet. Ekspeditrisen, la oss kalle henne Frau Steil, dro fram en liten plastpose og stappet varene hans oppi. «Det blir 20 cent, takk», sa hun og rakte fram neven.

Herr Glom fant fram lommeboka. Å betale 20 cent, altså i underkant av to kroner, med bankkortet, ble pussig. Småpenger hadde han ikke, bare en 50-euroseddel. Frau Steil stønnet oppgitt. «Jeg har ikke mindre», sa Herr Glom unnskyldende. Da gjorde ekspeditrisen, oppvokst under tysk «Ordnung», kort prosess. Hun grabbet tak i sokker og underbukser, rev dem ut igjen av plastposen og klasket undertøyet ned på disken foran Herr Glom. Han fikk vær så god klare seg selv når han hadde vært så idiotisk dum at han ikke skjønte at han skulle be om en plastpose FØR han betalte. Så brettet hun posen pent sammen, la den under disken og lot et skjærende «vær så god neste!» runge i lokalet.

Og der sto Herr Glom med et berg av undertøy nærmest i løsvekt. Han skottet fortvilet rundt seg, før han begynte å fylle opp jakkelommene. Med et sokkepar stikkende opp fra baklomma forlot han butikken.

Du får knapt en plastpose gratis her hjemme lenger heller, men til tross for den meget omtalte plastposeavgiften, finnes det da i alle fall sunn fornuft i dette landet. Som da en travel kar forleden dag bykset innom CC mat, la en pose på båndet og rakte fram en 50-lapp. Hun bak disken bare smilte og viftet både mann, pose og pengeseddel av gårde.

Så kan du jo selvfølgelig si at det er litt snodig å være den som kommer bak med handlekurven full, den som legger igjen en solid sum i butikken, og i tillegg må betale for posen. Men så på krona kan da ikke livet være. Jeg er da ikke tysk heller!

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00