Sml.? Lesingen stanset ved den mystiske forkortelsen. Hva var nå dette igjen? Sammenlign? Dette bør jeg vite. Jeg spør kollegaen i nabobåsen, men vi er begge blanke.

Frustrasjonen over ikke å vite begynner å gnage. På pulten ligger Kunnskapsforlagets fremmedordbok. Min redning – trodde jeg. «Sml.» er ikke å finne blant forkortelsene, og den nærmeste oppføringen er «smog: en blanding av tåke og industrirøyk». Driver ordboka gjøn med meg, eller?

Å gi opp er ikke et alternativ. Ikke nå. Nygjerrigheten krever svar, og frustrasjonen må få utløp. Jeg smekker opp nettleseren og taster bestemt inn de tre bokstavene i søkefeltet. Nå skal du avsløres, gåtefulle forkortning!

Resultatene ser lovende ut. Nettsidene til både Språkrådet og Korrekturavdelingen er høyt på listen, men verken av dem gir svar. På Wikipedia er det nærmeste jeg kommer «SMil – Sadomasochisterne i landet (dansk SM-forening)». Denne letingen er både ydmykende og smertefull, men gir meg ingen seksuell nytelse. Hånet fortsetter.

Et av søkeresultatene har jeg unngått. Det viser til et lunefullt leksikon hvor løssluppenhet og svart humor florerer. Med labre forventninger klikker jeg meg inn på «Urban Dictionary». Oppslagsverkenes sarkasme topper seg her, med definisjonene «Story of my life» og «Screw my life».

Etter å ha forvillet meg innom Wikipedia-sidene om «Folkepsykologi» og «Sunn fornuft», finner jeg til slutt svaret på nettsidene til UiO: «Sml. = sammenlign».

Den nøkterne bekreftelsen stopper eventyret. Og nå som jeg hadde begynt å se humoren i å lese om sadomasochistiske foreninger og folkepsykologi.

SML!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.