Vi var et mørkt og melankolsk trekløver som satt rundt et bord på teateret en sen fredag.

«Det er denne håpløsheten», sa damen. «Jeg har ikke tro på verden lenger!»

Vi andre nikket.

Vi snakket lenge. Om livet. Om døden. Om klima. Om hvordan hatet fra sinte folk stjeler stadig mer oppmerksomhet. Om hvordan rablende gale mennesker ender opp blant verdens mektigste.

Vi mimret tilbake til 1995. Første klasse på skolen for min del. Det var 50 år siden krigen. For et naivt barn var det befriende å lære om alt det fæle som skjedde.

«Det blir aldri mer krig. Nå har verden lært at man ikke kan holde på sånn», tenkte jeg den gangen. I dag er jeg ikke så sikker lenger.

Det begynner å bli langt mellom de kloke tidsvitnenes beretninger. Det gjør ikke like mye inntrykk å bare lese om det.

Men så kom tredjemann på banen. En lege som har sett og opplevd det meste:

«Hold ut!», sa han. «Vet dere hvem som er de lykkeligste menneskene jeg møter?»

Vi andre kikket usikkert på hverandre. Legen fulgte umiddelbart opp:

«90-åringene.»

90-åringene …?

«Ja! Folk i 60-, 70- og 80-årene, der er det mye klaging, sutring og negativitet. Men straks de bikker 90, så skjer det noe. Man slutter å bekymre seg så mye; man begynner å sette mer pris på at man fortsatt kan våkne og være i live.»

Jøss! En motiverende tanke. Men nå er det 58 år igjen til jeg kan skryte av å være i 90-årene. Det er lenge – og framtiden ser jo unektelig ganske krevende ut.

Hjelp!

Samtidig har dagens 90-åringer sikkert også vært bekymret en gang i tiden. Bekymret for krig, sult, forurensning, fattigdom, atomkrig og hull i ozonlaget – og ikke minst svenske langrennsgull.

Men det har jo som regel ordnet seg på et vis.

Som Wenche Myhre ville ha sagt i dag:

«Når man blir seksognitti, først da blir livet kult.»

Det er lov å håpe.

LES OGSÅ: Her finner du flere God Dag-spalter som omhandler livets opp- og nedturer

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.