Du hører sikkert til dem som har ligget våken en kveld og hørt summingen av en mygg. Dette lille irritasjonsmomentet som har egenskaper til å holde oss våkne i timevis. Ikke er den mulig å få tak på, heller. Begynner du å slå etter den, flytter den seg bare litt lenger unna. Og lykkes du i jakten, finnes det alltid en til. Denne lille plageånden som i følge en amerikansk meningsmåling er hele sju prosent mer upopulær enn Donald Trump. Du kunne sikkert ønske at den var borte for alltid.

Du har kanskje satt deg ned på ei tue for å nyte matpakka og innholdet i termosen under en fin tur i skogen. Du har knapt nok fått satt deg før svermen er over deg. Svermen av pågående små dyr. De er alle steder, på hendene, i håret, i ansiktet, i nakken, ja til og med oppe i kaffekoppen. De er som en sky rundt deg. Du tenker kanskje: Når det kan være så mange akkurat her, hvor mange mygg finnes det egentlig i hele verden? Og du ønsket sikkert at all verdens mygg var borte for alltid.

Så leser vi siste nytt fra forskingen. Kanskje vil det snart være mulig å utrydde all mygg i verden. Ved å ta i bruk genteknologi vil en kunne utstyre myggen med et slags selvmordsgen som gjør at mygglavene dør før de når voksen alder. En metode det forskes på er å utstyre mygg med en såkalt gendriver som sørger for å spre en mutasjon som er programmert til bare å lage nye hanner. Det er hunnene som fører slekta videre, og dette vil dermed være med på å utrydde myggbestanden.

Så skal vi vel være med på å rope hipp hurra, og se fram til en verden fri for mygg. Jo, men det er to-tre problemer forbundet med det: For det første er det en stor risiko ved å slippe en mutasjon løs i naturen. Myggen spiller også en viktig rolle i økosystemet som mat for fugler og fisk. Men et større problem for kaffekosen ute på tur: En myggtype sørger for at vi kan lage sjokolade ved å spre pollen fra kakaoblomsten. Skal vi kanskje bære over med litt myggplage likevel?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00