Vi kunne møtt hverandre med en knyttneve midt på nesa. Heldigvis foretrekker vi «god dag». For en lettelse. Den som snublet over det, for verdens første gang, gjorde mennesker av oss. Er det ikke superflott? At vi faktisk den dag i dag, midt i alt som trekker kloden ned, faktisk møter hverandre med et godt ønske?

For det er hva de er, både god dag, og dens søsken; morn, god kveld, god natt, farvel og ha det. Over hele kloden møter vi hverandre med en uttalt vilje om at den vi møter skal ha det godt. Buongoiorno, Buenas tardes, Bonjour, kalimera, Guten Tag, Ni hao, for ikke å snakke om min personlige favoritt Grüss Gott. Til daglig tenker vi neppe over det, mumler eller utstøter bare et«Morn du» i farta, et formelt «God dag og velkommen til dette seminaret». Ofte mer som et kolon, og litt som et umpf, men uansett så djupt gravert i det mellommenneskelige DNA, at det kommer på autopilot.

Ta deg et sekund på denne velkomne septemberlørdag og tenk over den globale oppvarmingseffekten det har. Faktisk går vi rundt og sier at vi ønsker hverandre en god dag, en god morgen, en god kveld, ei god natt, at du skal ha det bra og fare vel. Uansett om vi kjenner, liker eller respekterer den vi slik sett språklig kysser. Er det ikke strålende?

Verdens pussighet betar meg uendelig. Når man en sen time møter en annen aftensvandrer og vedkommende i ni av ti tilfeller besvarer vår hilsen med et skyndsomt måårn i mørket, er det jo helt borti natta. Men samtidig bare så fint. Å få et ønske om en god morradag, sånn helt på tampen. Et hallo har ikke samme schwung. Visste du at det opprinnelig var tysk for «hent»? Med andre ord apport? Så godt at denne spalten faktisk heter – og mener – God dag, Ha en!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.