Ikke kom dragende med myten om at kvinner holder liv i interiørbransjen. Menn har minst like mye av instinktene for å bygge rede.

Tiåringen gjør nå leksene sine på nederste hylle i det nye plassbygde skapet vi har fått satt opp. Der kryper han inn med pute og bok. Så vil tilfeldighetene og hellet ha det til at det faktisk også er stikkontakt inni der, så det er antakelig bare et tidsspørsmål før han installerer lampe, flytter inn for godt og bare bestiller matservering levert på skapdøra. Det er selvfølgelig fullt forståelig. Jeg er bitte litt misunnelig og sympatiserer på alle måter med behovet for å trekke seg tilbake til et trygt, lite rom, ei hule med dempet belysning som er bare for deg.

Samtidig ønsker eldstemann seg minikjøleskap til jul. «Bare fordi det er kult», som han sier. Og får han det, trenger han knapt å komme ut fra rommet sitt, siden mat og snacks vil være i armlengdes avstand. Og skulle han trenge noe mer, er det bare å ringe. Han har i tillegg beskrevet med tegninger hvordan han egentlig ønsker å ha det; med ny seng, høyttalerne i reol rundt, og noen behagelige sittemøbler. Langt framskreden hulebygging.

De fleste av oss er spesialister på dette i oppveksten, enten hulene lages av pledd over kjøkkenbordet, madrasser og stoler, i et tre, av snø eller er et lite telt. Begrepet «mancave» forteller også at behovet for et eget, overkommelig krypinn slett ikke går over med alderen. Min bedre halvdel innreder sin hule med instrumenter, datamaskiner, miksere, lyddempende remedier og husets dyreste sofa.

Og der er de, da, i skapet, på gutterommet og i studioet. Mens jeg ender opp med å ha hele huset for meg sjøl.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00