Vi har bak oss en uke med de store avskjedene, de store ordene og de mange tårene. Og ikke minst de mange utnevnelsene for evigheten. Det er lett å bli sittende og fundere litt over hvor lekende lett det iblant kan være å oppnå status som legende, ikke minst innenfor musikkbransjen og sportens verden.

Går vi til oppslagsverkene, blir vi fortalt at «en legende er en historie som er blitt fortalt i mange år, kanskje tusen eller mer. Historiene gir seg ut for å være sanne, men ingen kan si med sikkerhet hvorvidt de er sanne eller ikke. Kanskje bygger de på noe som virkelig har skjedd og kanskje ikke.»

Altså: En legende er noe det ikke er mulig å ta på. En legende er kanskje noe som bare er oppdiktet. Det er det ikke mulig å sjekke. Det er noe som er fryktelig gammelt, og i alle fall ikke levende. Den snakker ikke til oss på direktesendt TV, slik som Ole Einar Bjørndalen og Marit Bjørgen.

Noe ganske annet kan det være med Lill-Babs. Hun har ikke kunnet snakke til oss i såkalt beste sendetid den siste uka. Hun døde. Men vi vet jo godt at hun har levd. Det har mange av oss kunnet sjekke ut i løpet av vinteren. Vi har både sett og hørt henne i høyst levende liv i Romedal.

Som nevnt har den siste uken vært viet de store avskjeder. I Alta har det vært NM på ski, årets siste mesterskap. Her lokalt er vi i ferd med å sette punktum finale for ishockeysesongen. Nyhetene fra Alta forteller oss at vi der kanskje har noe som minner om en legende. Noen har kanskje hørt sagnet om at skiløpere fra Hedmarken har vunnet NM-gull på ski. Det skal visstnok være lenge siden, og sett ut fra helgens resultatlister virker det ikke helt sannsynlig.

Da kan vi heller benytte anledningen til å hylle våre naboer i nord. Der er de ordentlig gode til å gå på ski. Det ble et nytt NM-gull til Lillehammer. Men helgen gir oss en ny grunn til å fundere litt. Hvorfor i all verden bruker Lillehammer ski også når de spiller ishockey?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00