A Benteberte fekk kvekstikk på søndan. Den drev og kravle halvdau og kraftlaus rundt på ei rau fillerye, og hu gikk barbeint. Men sånn er det, når en er så tiltrekkendes, sukke hu og satte tåa i ei sukkerskål. Sukkeret sku visst nøytralisere gifta, hadde hu hørt. Eller mente i hvertfall at søstra hadde hørt det i et blad.

Uansett, det er sunnere med sukker utvortes enn innvortes, og såpass som dette på ei skål kan je unne meg, je som ailler et sukker, sa a og rekne itte sjokolade i den skura. For det fins overflødig sukker og livsnødvendig, og lade er aldri overflødig. Itte i hennes alder. Og særlig på lørdan.

Men nå var det uansett søndan, og kveksen hadde tydeligvis ikke hørt om søndagsfred, han stakk tel og med i kjørkjetida. Men så var'n jo halvdau og da. Og det, sa a Berteberit, er n vel itte aleine om på denne tida ta morrasia. Hadde je vøri i kjørkja nå, så hadde je itte sitti her med tåa i sukkerskåla, sukke hu, og det stakk det og, for vi har ittno imot å gå, vi, men ligne nok kveksen, halvdau og susete på morran.

Er det forresten til å begripe å vi skar med kveks seinsamars? Tenkte Vårherre  langt nok der? Burde Han itte gjort dom mindre huggærne, og i det minste så de de tapte brodden mot  slutten, og kunne itte preika kømmi etter meddan, filosoferte hu med tåa. Hu har vørti mye kveksstøkkin både utenlands og innenlands, og fått i seg så mye gift at det er rart hu itte for lengst er det.

Nå syns du nok at det er rart at vi tala sånn, for vi har egentlig itte dialekta nån ta øss, det vart berre kveksen som stakk oss. Hu er nok fødd her, men tala som  de andre på  det dom trur er en dialektfrittsjøl er je slett ikke herifrå og  aldri blir det hell. Sunnmøring inni og utapå.

Men når kveksen stikk...

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.