«Åh, nå kommer hu igjen! Pensjonisten!» En liten pjokk, fem år gammel, spratt på beina, sperret opp øynene og rettet pekefingeren mot meg. Jeg hadde nettopp kommet inn døra i en av distriktets barnehager, og jeg ble ønsket velkommen på uvanlig entusiastisk vis. Som pensjonist.

Journalist, pensjonist … Behovet for en titt i speilet meldte seg plutselig. Det var tidlig om morran, og jeg vet jo at jeg kan se litt loslitt ut fram til lunsjtider, men nei og nei, gutten min, det er nok fortsatt en stund til jeg skrider inn i pensjonistenes rekker. Kanskje 40 år. Minst. Godt hjulpet av en lattermild førskolelærer tok poden seg elegant inn igjen.

Uansett hvor fjernt det virker, blir man stadig tvunget til å tenke på alderdommen. For et par år siden var jeg i mitt første pensjonsmøte i banken. Flere venner var ikke ferdigutdanna en gang; jeg hadde allerede begynt å fundere over pensjonssparing med høy og lav risiko. Men det ble ikke til at jeg opprettet noen konto den gangen, det føltes litt vel tidlig. Så har jeg dyttet det foran meg, da, som man gjerne gjør, og tenkt «innen jeg er 30». 30-tallet banker på, så nå tenker jeg «innen jeg er 35».

Ikke minst i familieselskaper er økonomien den dagen man ikke lenger er i arbeid et hett tema. «Er pensjonen din ytelsesbasert?» Spurte far en av mine grandtanter over en middag en gang. Grandtante lo rått: «Nehei, da hadde jeg neppe fått no’!» svarte hun, kanskje ikke helt tilfreds med egen arbeidsinnsats opp gjennom, men likevel lykkelig pensjonert.

Det skulle være mulig å se forskjell på en pensjonist og en journalist, men etter møtet med femåringen har jeg skjønt at jeg må begynne å forberede meg. Han kom med en nådeløs påminnelse om at vi går den samme vegen alle mann. Og for alt jeg vet, kan det jo tenkes poden faktisk mente det han sa.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00