I det øyeblikket Bjørndalen hadde fått sitt 96. gull, gikk jeg og la meg. I 55 timer hadde jeg fulgt gullgrossisten på NRK 2, fra start til mål, kun avbrutt av en og annen høneblund.

Jeg gledet meg til de skulle tenne ilden i Pyeongchang. Ikke fordi jeg er så forferdelig opptatt av vinteridrett, men renn og løp av ymse slag gir en velsignet god grunn til å plante skrotten i sofaen og dra fram strikketøyet.

Friskusen jeg deler bo med tilbød en skitur på Gåsbu midt i Bjørndalens 43. renn. Jeg sjekket yr. «26 effektive kuldegrader?» klynket jeg, mens jeg trakk beina opp i sofaen og kjente bekymringsrynken bore seg inn i pannebrasken. «Jeg tror heller jeg sitter her litt til og samler overskudd. Bjørndalen har hvilt seg i form, sa de, så jeg prøver samme strategi», sa jeg og nappet lett i et garnnøste.

OL-programmet har fått plass på stueveggen nå. De viktigste øvelsene er markert med grønn tusj. Nasjonen gleder seg til skiskyting og langrenn. Men det finnes et ørlite minus med PyeongChang: Tidsforskjellen. Femmila, for eksempel, starter klokka seks om morgenen lørdag 24. februar. Klokka seks! Det er så tidlig at vi som liker å hvile oss i form knapt har lagt oss.

Det fine med femmila, sånn vanligvis, er jo nettopp at den gir et skikkelig avbrekk fra dagliglivets gjøremål, og at den gjerne fører med seg frislipp på kanelboller. Den samler oss, liksom. Men når startskuddet går før skjæra i naboens tre har våknet, er jeg neimen ikke sikker på om femmil er noe for meg. Det virker dumt å ofre dyrebare timer med nattesøvn for å sitte morratrøtt i sofaen og irritere seg over at Petter’n ikke får gå. Da kan jeg vel heller bli i senga. Dét er også en ypperlig arena for å hvile seg i form.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00