Her om dagen var jeg nede på butikken og var der ute etter en boks med munngodt. Vel framme i kassa ba jeg om det, og vedkommende bak kassaapparatet svingte kontorstolen rundt, og strakte seg mot det svarte skapet i bakkant.

Men før jeg kunne stappe den mørkegrønne boksen med snus ned i lomma på vømmølsbuksene, så ba den butikkansatte om å få se min legitimasjon.

Slik jeg ser det, er det flere måter å tolke dette på. For det er nemlig slik at jeg har ramlet rundt i dette fedrelandet, mellom bakker, berg og mjøsvatn såpass lenge, at det er lenge siden jeg har mistet Middagshøyden av syne.

Derfor kan man enten tolke det slik: Jeg holder meg godt.

Eller slik: Jeg ser fortsatt ut som en drittunge.

For damen bak kassen har, ved å be om legitimasjon, gjort følgende vurdering under hårmanken: «han der typa kan være under 18 år».

Og så er det måten jeg reagerte på. Jeg husker da man var 25 år og ble spurt om leg en gang iblant, så flirte man godt og ga humrende uttrykk for at vedkommende bak kassen nok kom til å akseptere kjøpet av varer som krevde en viss alder

Nå var det knyst. Det var null. Niks. Jeg verken smilte eller gråt. Jeg bare viste fram baksiden av VISA-kortet, og aksepterte at det var en selvfølge at jeg ble spurt. Det er det som plager meg mest. Hvor ble det av den raske replikken? Har jeg blitt en gammel, grå fyr?

Da er det en trøst at vedkommende i kassen i alle fall mener at jeg er en ung, grå fyr.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00