Jeg tenker som så at det er innenfor å være litt «småglemsk» i en travel hverdag. Men i det siste har jeg begynt å lure på om jeg mister flere hjerneceller enn det som er gjennomsnittet for folk på min alder. Eller det vil si, det hersker uenighet blant forskere om vi faktisk kun mister, eller produserer hjerneceller livet gjennom.

Rent biologisk har vi jo «runda bøya» i midten av tjueåra, etter det starter kroppen så smått på «prosjekt forfall», men jeg liker å tro at det er litt å hente også etter den tid.

Jeg har tenkt på det som en slags mental eggløsning; hver eneste måned svinner litt av håpet, i dette tilfellet det intellektuelle, hen. Men kanskje er det håp lell?

I vår omtalte forskning.no en studie som fant at prosessen der det skapes nye hjerneceller fortsetter til vi er i nittiåra. Om produksjonen reduseres, kan det være et tegn på Alzheimer. Og der svant litt av det rykende ferske håpet, gitt.

For er det ikke litt rart å plutselig glemme navn du har prenta inn på hjernebarken? Eller glemme avtaler du gjorde for kort tid sida? Eller bevege deg fra ett rom til et annet, for så å glemme hvorfor du gikk dit i utgangspunktet?

Så er det jo også mulig at jeg alltid har hatt lite mental lagringskapasitet, men ikke vært det særlig bevisst?

Kanskje er trikset å legge seg i hardtrening. Samme nettsted har tidligere skrevet at det er mulig å kunne trene seg til superhukommelse – det hadde vært noe! Men i samme artikkel blir det satt spørsmålstegn ved om intens hukommelsestrening kunne gå utover andre evner og føre til «overbelasting».

Det skal ikke være lett...

Bedre hukommelse er jo gull, men hvis intensiv hjernetrim kan føre til svikt på andre områder, er det kanskje like greit å la være.

Hjernecellene mine er rett og slett for verdifulle å gamble med – det gjelder å klamre seg fast til de få en har, og håpe på det beste.

LES OGSÅ: Her finner du en hel haug med God Dag-spalter du kanskje har glemt at du har lest ...

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.