Inntullet i gule refleksvester tasser de av sted, de små en alen lange. De har jakker med påsydde reflekser, refleksbånd rundt leggen og refleksdyr på skolesekken. De skinner og blinker som vandrende lanterner langs høstmørke veger.

Ti meter lenger bak lusker foreldrene. De leker mørkegjemsel med bilførerne. Det kan nesten se ut som enkelte av dem kler seg opp for å gå mest mulig i ett med asfalten. Antakelig er det disse som har sørget for reflekser til de små. Selv trenger de ikke sånt. Selv kan de da å passe seg, må vite! Ingen vits i at bilførerne ser dem, liksom, det holder da vel at de ser bilene?! Det er langt mellom liv og lære.

Trygg trafikk har telt hvor mange av oss voksne som bruker refleks. Mens 90 prosent oppgir at de setter på seg sånt når de skal ut, er et bare 30 prosent som faktisk gjør det. Derfor festet noen glupe taxisjåfører i Halden grep. De har begynt å nekte refleksløse kunder å forlate drosjen. Taksameteret går til refleksen er på. Har du ikke refleks selv, deler taxisjåførene ut gratis. Et fiffig påfunn. Ryktene sier at det attpåtil funker.

Så spørs det da om ikke disse refleksløse vandrerne, som selv påfører barna vester og refleksdyr, også gjerne kunne tenke seg at andre fotgjengerne brukte refleks når de selv kjører bil. Skulle så være tilfelle, bikker vi plutselig over i en slags trippelmoral.

Refleks føyer seg elegant inn i rekken av styggbillige sikkerhetstiltak, en kategori som også favner om sykkelhjelm og redningsvest. Fordelen er at du verken får solskille eller blir stygg på håret. At folk skal iføre seg gul vest for en kjapp tur utendørs, er mye forlangt. Men en enkel liten brikke hengende ut av lomma burde det være mulig å få på seg. Det verste som kan skje, er at en og annen bilist kan se at du er ute og går.

Les også
DEBATT «Fra nå av skal vi pakke med oss en ekstra komfortkolli når vi drar på tur».
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00