Denne våren har vi blitt beæret med nye beboere på eiendommen. Et par kanadagjess flyttet inn, blant måker, ender, svaler og svaner. De kom mens snøflekkene fortsatt lå på plenen. Nå svømmer de stille forbi, skriker og hoier – og spankulerer fra tid til annen blant spirende bygg på jordet. Hvorvidt de samtaler med eller omgås hegrene, har jeg ikke sett, men de lever i alle fall parallelle liv – slik vi gjør med dem.

Mannen ser på dem i kikkert, med en relativt nyutviklet interesse for fugl. Stor var derfor nysgjerrigheten da jeg leste høyt fra en artikkel i D2 at nettopp kanadagåsa står på svartelista i Norge med merknaden «svært høy risiko». Den er ikke ønsket i landet.

– Betyr det at vi bør knuse eventuelle egg? spurte Mannen. – Rasere reirene? Han hadde allerede en begynnende, lett hørbar sorg i stemmen. Å tukle med dyr og natur ligger ikke hans pasifistiske hjerte nær.

Men noen endelig løsning sto ikke å lese i magasinet. Kun at kanadagåsa kan bli svartelistet, på grunn av «sterk negativ effekt på norsk natur». Vi hadde ikke merket noe til den effekten, tvert imot. Hva endene, for ikke å si måkene følte, er selvfølgelig vanskeligere å si – de er relativt monotone i uttrykket.

Mannen visste råd. Han tok til Google. Nå skal jeg ikke si at han «googlet», siden han med stor kraft mener det er en tilsnikelse av mediegiganten, at de fortrenger det godt fungerende og dekkende norske ordet «søke». Så altså, han søkte på nett.

Og mulighetene åpnet seg. Han tastet «Hva gjør man …» og før han kom til « … med kanadagås» foreslo Google de alternativene de synes var mest sannsynlig at vi var ute etter:

« …dlene?», «når man kjeder seg», «når noen dør», «med lavt blodtrykk», «i Dublin?».

Kanadagåsa lever nok trygt hos oss.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.