Er mandag en sånn «starte på nytt»-dag for deg? Vi er mange som bruker starten på uka til å ta oss sjøl i nakken, stramme inn livreima og finne fram igjen havrelefsa. For vi har selvfølgelig boltra oss i helga med både kinosmågodt, fredagstaco, kaffe og vafler, lørdagspizza og søndagsbiff – med eplekake og is til dessert. Det er jo helg! Det betyr at det er lov, ja, enkelte vil si pålagt, å kose seg.

Og kos, det betyr å spise helt annen mat enn ellers i uka. Det vil si at man aldri finner fiskepinner på familiens stuebord foran Jon Almås. Det er sjelden Skavlan akkompagneres av grønnsaksuppe. For idet klokka bikker 17.00 på fredag ettermiddag, er hverdagsmaten liksom ikke bra nok lenger. Vi vil smake forskjell på helg og søkn.

Ikke dermed sagt at alle tar like mye hensyn til den uskrevne regelen. Som mamma, for eksempel. Hun er over snittet god på å lage mat og kaster seg mer enn gjerne ut i oppskrifter hun ikke har prøvd før. Hun debuterte med tacofest så tidlig på 80-tallet at pappa kalte det «maten med de harde lompene». Hun serverte fetaost lenge før gjestene skjønte hva de mjuke, hvite firkantene var. Og hun kvier seg ikke for å kokkelere til verken vennelag eller nyttårsfester – selv om ikke alle ville tenkt at hvalgryte var en festrett. Og der er poenget; hun mener nok at skillet mellom festmat og hverdagsfôr er oppkonstruert – og inviterte nylig til sin egen bursdag med ertesuppe og kake på menyen.

Ingen ting å si på resultatet. Og på bordet står det veldig ofte noe smakfullt, av og til noe litt rart, men uansett alltid veldig, veldig mye. Nok til alle.

Mamma veit nemlig at det slett ikke er hva som ligger på tallerkenene som lager festen – men hvilke folk som sitter rundt bordet.

Les også
DEBATT Innimellom kan det gå litt i surr for alle og enhver.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00