Jeg satt på kafe i helga i godt selskap og studerte den gule avisa som jeg koser meg med en gang i året. Mammut-salget oppsummert i tabloidformat. For mange av oss en slags offisiell åpning av våren, og så helt definitivt et av årets vakreste øyeblikk.

Et hjem skal ha bøker. Hyller med bøker, de må gjerne nå helt opp i taket, og det skal lufte av papir og trykte ord. Det skal være synlige bokrygger man kan legge hodet på skakke og lese på, når man trekker ut ei bok kan den kanskje ha lett gulnede papirsider. Men når boka åpnes, så åpnes den umisekjennelige lukten av bok som har stått i hylla lenge.

Jeg har flere bøker jeg ikke har lest enn omvendt. Det er et litt trist faktum. Samtidig er det en form for motivasjon som står der. I hyllene. Bare jeg får litt bedre tid. Bare det blir helg. Når ferien kommer. Da. Og så hender det seg at jeg er flink og får lest et par bøker som jeg utmerket godt kan ha kjøpt på et tidligere Mammut-salg. Akkurat nå leser jeg en biografi over Erik Bye. Den er veldig god, og han var en veldig fascinerende mann. På fjorårets salg slo jeg til på et par romaner som jeg har veldig tro på, men som fortsatt står jomfruelig stablet i bokhylla. Og en kaffebord-bok om Tempo mopeder og lette motorsykler. Norsk industrihistorie mellom permer er fine greier.

Nå ligger den gule avisa der med ringer rundt bøkene som har fått min interesse ved årets salg. Som vanlig har jeg blinket ut litt flere enn jeg kommer til å bære til disken. Men det ser ut som det også i år kommer til å bli en forøkelse i bokhylla. Nye rygger å slippe øyne og fingre løs over. Nye historier som venter på å bli lest. Noen må vente lenger enn andre. Kan hende er de verdt å vente på. Og uansett. Et hjem skal ha bøker.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.