Hun skrev at hun måtte jobbe. En fjern slektning hadde invitert til lystig lag på en liten vestlandsholme. «Håper å se dere, alle sammen!» hadde han skrevet til sine 67 håndplukkede. Vår inviterte kvinne hadde verken lyst til å reise eller lyst til å såre verten, og nå satt hun i sofaen med mobilen i hånda og forsøkte å formulere et svar. Skal, skal ikke … Hun landet på en liten hvit løgn, trykket «send» og knep øynene hardt igjen.

Vi som tilhører det aldersmessige mellomsjiktet, en livsfase fri for småbarn, gamle foreldre og forpliktelser generelt, har en utfordring når det gjelder å snike oss unna etterpålag i Skoddefjord og organisert rafting i Svartelva. Derfor er det lett å ty til den mest briljante unnskyldningen av dem alle for å få fraværet kjent gyldig: Jobb.

Heldigvis har jeg en jobb hvor arbeidstidene er alt annet enn opplagte, så for utvannet slekt og perifere bekjente er det umulig å vite nøyaktig når pliktene kaller og ikke. Muligheten til å skylde på HAs vaktliste har gjort meg til en lystløgner av rang. Det er altså helt utrolig hvordan mine helgevakter faller sammen med sosiale tildragelser..! Nå høres jeg sikkert ut som en muggen persillerot, men det skal sies at jeg stort sett tropper opp med et smil når jeg blir invitert, dog ikke alltid. Noen ganger har man rett og slett ikke lyst. Det må sannelig være lov.

Lærere kan skylde på prøveretting og advokater på stort arbeidspress. Men hva med dem som jobber hverdager fra åtte til fire, og som har fri hver helg – hva skal de unnskylde seg med? Dem synes jeg synd på. Må de juge på seg influensa for å kunne holde seg hjemme?

Selv vokter jeg meg vel for å invitere til noe som helst. Jeg er så forferdelig engstelig for at alle gjestene skal være opptatt med jobb …

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00