Det er vel omtrent bare i eventyrene at den såkalte «underdog», den minste og svakeste parten, til slutt viser seg å være den sterkeste. Der tre parter kjemper om å vinne den store gevinsten, først den aller største, deretter den noe mindre, og til slutt den desidert minste og svakeste.

Det er i eventyrene den største skal først i aksjon og vise verden hvordan ting skal gjøres og avgjøres. Det er her han skal gå på et nederlag så stort at den nest største må få slippe til – og feile like stort. Slik at den minste og svakeste får sjansen, og triumferer over alle. Det er bare i eventyrene slikt noe skjer, eller …

Det sto ei ripsbuske i en hage et sted i de dype skoger i Østerdalen. Huset ble benyttet i helger og ferier, og hagen ble stort sett overlatt til seg selv. Og til elgen, som i vårknipa forsynte seg rikelig av grenene på ripsbusken. Men den halvt oppspiste busken besto utfordringen, vokste videre, og tok igjen det tapte utover sommeren.

Neste vår hadde det våknet en bjørn i nabolaget, og vandret rundt litt sulten etter vinterdvalen, på jakt etter noe å spise. I en hage sto det en ripsbuske. Slike busker har røtter, og det er noe som frister en skrott som trenger noe å leve av. Og store bjørneklør setter i gang gravingen, og finner ganske riktig noe å sette til livs.

Men det kommer en hageeier innen kort tid. Han finner de sørgelige rester av en ripsbusk, planter busken på nytt, og snart står det en ripsbuske i hagen som har overlevd raseringen fra sterke bjørneklør.

Sommeren går, det kommer en vinter, og det blir etter hvert også en vår. For tredje år på rad har busken vært offer for dyreverdenen. En liten mus har funnet noe å gnage på og spise. Alle grenene er snaugnagde. Den tapre ripsbusken har funnet sin overmakt. Den er død. Det blir ingen blader på den i sommer.

Så nå har du lest eventyret om elgen, bjørnen og musa som skulle konkurrere om hvem som kunne ta livet av en ripsbusk.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00