Har du noen nyttårsforsetter? Vedder på at du sprekker. Folk flest gjør nemlig det hvert eneste år.

Du har vel sikkert allerede fått det spørsmålet. Kanskje fra noen som trenger en god idé selv eller som bare er nysgjerrig. Det er nemlig den tiden på året da folk skal starte på nytt. Blanke ark. Alt er glemt, liksom. Og nå skal man fortelle andre om hva som gikk ad undas i fjor og hvordan du skal lykkes i år. Selv om du kanskje er superhappy med din nye plan.

Hvis du midt i juni plutselig begynner å snakke om at du spiser mer salat og sykler til jobben, ser folk kanskje litt rart på deg. Men du liker jo ikke salat. Og elsker jo å kjøre bil. Da har du et problem.

Nylig leste jeg om rektoren Tormod Lien fra Kristiansand. Han satte seg et merkelig mål for 2018 da han skulle spikke én skje hver eneste uke. Det gikk fint det. Fordi Tormod er både flink til og glad i å spikke. Så dette ville han gjøre mer av. Det er grei skuring samtidig som det er meningsfylt. I hvert fall for Tormod som brukte spikkingen til å roe seg ned og takle krevende oppgaver i hverdagen.

Dagsavisen skiver at 70–80 prosent av alle nyttårsforsettene går rett i grøfta. Grunnen er at mange lar ser inspirere av andre, en slags flokkmentalitet. Bruke mer tid på familien, ja? Flere skiturer, kanskje? Ok, Det er kanskje gode ideer, men hva skal du da droppe? Og hvorfor har du ikke gjort det før?

Nei, dette er ikke lett. Du er kanskje inspirert, men ikke helt motivert når det begynner å nærme seg mars. Selv har jeg for lengst innsett at jeg ikke er i nærheten av klare å legge om livet mitt. I hvert fall ikke når året er som kaldest og mørkest. Lykke til!

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00