Det var sommeren da kirsebærtrærne i hagen vår leverte over evne. Det var året da kirsebærklasene var som tunge drueklaser. Det var sommeren da naboen ønsket hjertelig velkommen til alle som ville ha kirsebær, og da en annen i nabolaget gikk så langt at han hengte opp plakat på kirsebærtreet sitt:

«Bare plukk!»

Det var akkurat da kirsebærsteinfjerneren min sa takk for seg. Midt i forberedelsen til en kirsebærpai her om dagen sa det «pjong», og der knakk fjæra som har sørget for at steinene har fått fart på seg. Jeg skal ikke engang beskrive hvordan kjøkkenet så ut etter at resten av kirsebærsteinene var fjernet etter knipemetoden. Nærmere et åsted kommer en ikke...

Det er jo bare å kjøpe ny, ikke sant? Det tenkte jeg for ei uke siden, nå er jeg ikke så optimistisk lenger.

«Kirsebærsteinfjerner? Nei, det har vi ikke hatt i hele sommer», «En hva-for-noe? Nei, det har vi ikke», «Beklager. Jeg skulle ønske jeg kunne si at vi hadde en hel palle, for det er så mange som har spurt. Men vi har altså ikke det. Neste sommer skal vi prøve å skaffe det», «Nei, det har vi ikke, har du prøvd på...?»

– Ja, jeg har det. Jeg har spurt overalt, på alle butikker som er i nærheten av å ha kjøkkenutstyr i hylla si. Det er støvsugd for kirsebærsteinfjernere.

Jeg har også prøvd alle triks fra nettet. Med sugerør, med spisepinne over flasketut... Ingenting er som den gamle, gode kirsebærsteinfjerneren.

I mellomtiden er fryseren blitt fylt til randen med beger med kirsebær - med stein. Den siste uka har det ikke vært mulig å få ned så mye som et ekstra brød under lokket. Det kan bli mange kirksebærpaier i vinter - når jeg bare får tak i en kirsebærsteinfjerner...

LES OGSÅ: Her finner du flere God Dag-spalter – både med og uten stein

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00