Soveromsvinduet hadde stått åpent. Jeg skrapte is av fortenna og satte meg opp i senga. Gjespet så høy at det knaket i frostskadde kjevebein, og tok en titt på gradestokken. 17 blå. Jeg grøsset litt, før jeg sto opp, tok en glovarm dusj og pakket på meg alt jeg i farten kunne finne av varme klær.

Når det bare blir kaldt nok, feies all forfengelighet til side. Jeg orker ikke fryse. I går gikk jeg til jobb i ullstillongs og gråmelert joggebukse, kamuflert under skidressens benklær, og med en ruvende boblejakke. Ikke noe direkte estetisk vakkert syn, det skal sies, men i det minste varmt.

Et par dager tidligere ble jeg nemlig lurt med ut på skitur. Det var en kald seanse. Klok av skade og gamle forfrysninger har jeg lært.

Langs vegen, der jeg vagget av gårde mot jobb, polstret med ull, fleece og bobler, møtte jeg en flokk tenåringer på veg til skolen. En sånn jentegjeng som trasker rundt i kanadisk gåsedun med kilopris tett oppunder millionen, fordi de mener det er det eneste som duger når det blir skikkelig kjølig. Samtidig bærer de gjerne det ikke fullt så vinterlige plagget ankelsokker, som gir en god glippe med hud mellom bukser og tøysko. Vantro tittet jeg på pikenes bare legger, og grøsset. Igjen.

Etter et par kvartaler måtte jeg riktig nok la deler av min egen sibirutrustning falle. 17 minus er 17 minus, ikke 50. Jeg vrengte av meg skjerfet, det ytterste av dem, og kjente kald vinterluft treffe varm hud. Varm hud som fort ble kald.

I dag skriver vi 1. mars. Første vårdag, ifølge kalenderen. Og om ikke yr.no har tatt fullstendig feil, skal gradestokken vise rundt 20 minus i Hamar sentrum. Det er nok like før hestehoven titter fram nå, gitt.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00