Nå har regjeringen virkelig vært på banen og gjennomført et helsetiltak av de sjeldne. Nå skal nemlig alle snusbokser se like ut. Det skal visstnok gjøre snusen mindre attraktiv og færre skal få lyst til å snuse.

Det er bare et ørlite problem med denne løsningen: Boksene er jo slett ikke styggere - tvert imot - de har jo blitt finere. Snusprodusentene har nok aldri lagt helt sjela si i designet på boksene. Der var det Helsedirektoratet som måtte komme på banen. At de brukte akkurat dette prosjektet for å prøve å vinne en pris for godt design, var kanskje ikke helt heldig. Ganske snusfornuftig i grunn.

I beste fall kan de kanskje tjene noen kroner på avgifter med dette prosjektet. Hvem vil vel nå dra over grensa for å kjøpe billig snus når boksene i Sverige er styggere enn de stilrene, minimalistiske boksene til regjeringen her?

De som virkelig bør være irritert på dette påfunnet er alle dagligvareforretninger rundt omkring i landet. Snart må de ansette egne folk som er dedikert til å plukke snusbokser ut av skapet. Det har jo blitt bortimot håpløst å finne fram til akkurat den typen snus som kunden vil ha. Så kanskje er det ikke helt feilslått allikevel. Butikkansatte vil trolig være så lei letinga etter en arbeidsdag at de ikke orker tanken på snus når de går fra jobb. Da er hvert fall en liten gruppe potensielle snusere luket bort.

For min egen del har disse stilrene boksene blitt en del av inventaret som alltid ligger fremme. Kun for syns skyld. Stuebordet har hvert fall blitt litt finere enn det en gang var. Men snuser jeg mindre nå? Nei, den effekten uteble nok denne gangen. Jeg bør nok heller være irritert for at helsemyndigheten har økt snusforbruket mitt.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00