Hver eneste høst er det den samme gamle og deprimerende leksa: Temperaturen synker under null, og plutselig må man bite i det sure piggeplet og akseptere at bilen trenger vinterdekk.

De siste årene har jeg hyret inn en slags bekjent til å gjøre grovjobben. Han ligner litt på meg, egentlig: Liten og hårløs – med skitne briller og en sur eim av syrlig sarkasme. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg tilbringer så mye tid me’n, men han har visst kommet for å bli – enten jeg liker det eller ikke. Gretten og fæl kommer han slentrende inn på gårdsplassen min, også setter han i gang med å banke og hamre og banne og sverte noe så grufullt. «Dekka er slitt på høyre side. Jeg har sagt at du må’kke kjøre så jærsklig hardt i rundkjøringene», smeller han.

Jeg prøver meg med noen muntre og joviale ordspill om vinteren som står for tur, men dekkskifteren bare snerrer. Han hater åpenbart jobben sin, men han gjør den likevel – uforklarlig nok. Med ti digre tommeltotter mister han stadig vekk noe tungt verktøy oppå ømme kroppsdeler. Ikke får han betalt heller. Kanskje det er derfor han er så sur.

Etter en time med stramme muttere som har rustet fast er jobben endelig utført. Dekkmannen reiser seg opp med et grynt og mumler noen mugne gloser om at dette er absolutt aller siste gang han kaster bort søndagen sin på noe slikt tull. Jeg prøver å smile og si takk, men til ingen nytte.

Dekkmannen subber inn i huset mitt, slamrer igjen døra, vrenger av seg arbeidsklærne, sparker skoene i veggen, tar seg en dusj, får på seg pysjen og kollapser i sofaen. På dette tidspunktet begynner den gretne jævelen å ligne mistenkelig på undertegnede igjen.

Heldigvis er det et år til neste gang. Og snart er det vår.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00