Enkelte synes det er stas å komme på TV etter å ha svettet seg gjennom 10 kilometer på snø, andre gjemmer seg etter å ha snublet seg gjennom fem mil. Sånn er det, men vi er ikke der.

Det betyr ikke det samme som at vi har ligget på latsiden til ingen nytte den siste uka. Langt i fra: Vi har vært på kilometerlange turer til fots langs løyper i Vangsåsa! Fra Gåsbu til Lageråkvisla og ned igjen. Og fått mye kjeft av folk som pustet oss i nakken mens de gikk der på raske ski. - Løype, skrek de, som om vi ikke visste hva det var det som forstyrret glansbildet. Klart vi vet at det er løyper i snøen!

Men vi har så visst ikke gått og basket og busket oss fram mellom kratt og skog, i centimetertjukk snø der oppe i villmarken bare for moro skyld. Det har ikke vært moro i det hele tatt, faktisk. Vi har vært ute i nobel tjeneste, må vite! For der i skogen foregår brekk på brekk nå for tiden. Såpass heftig at en kan lure på om det har gått sport i det. Folk som har noen kilo kropp på skia, legger gjerne hele vekta på de syltynne stavene og langer ut alt de makter, og går det ikke fort nok, så skal det gå enda fortere og: Knekk; der brakk staven og vekk med’n. Delt i to eller tre. En bit her, en annen der, ei trinse borte, en pigg mistet. Det var som …

Det er da vi kommer på banen, vi fredløse: Vi bøyer oss ned og fjerner alle spor av brekk. Tar hånd om lakkert bambus og rød karbon, blankt metall og blå plast og har snart nok til å bygge ei hel hytte, i det minste en sittebenk i ei snøhule oppi lia. Sånn kommer vi til nytte. Mens andre bare peser av gårde.

Godt det ikke er VM i stavsprang nå. Det skulle tatt seg ut.

Ha en brekkfri helg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00