Hvis det kan skapes en god myte som lett kan spres, så kan det være like effektivt. Greit å kunne ta med seg i en periode der mange av oss er så opptatt av at det skapes og blir spredd «fake news». Og så viser det seg også at falske nyheter ikke trenger bare å være negative og slemme og ha som mål å skape en verden litt verre enn før. De kan også være med og bidra til å skape gode holdninger og etablere gode leveregler.

Og siden det er april, og vi som bor i Furuberget og alle dere som går tur der nå som snøen og hålka er borte, kan glede seg over at det blinker blått i blått i skogbunnen alle steder, er det naturligvis blåveisen vi snakker om. Noen nøyer seg med å se på den og glede seg over den. Andre kan ikke la være å plukke med seg en bukett til å sette i vann på stuebordet. Men med litt dårlig samvittighet. For det er jo ikke tillatt.

Eller er det tillatt? Både ja og nei. - Ja, fordi blåveisen slett ikke er fredet, og det har den aldri vært. Men vi botanikere pleier å tie stille om at den ikke er det, leser vi i tidsskriftet for Norsk Botanisk Forening. En er ikke sikker på hvordan ryktet om fredning oppsto, men trolig var det en eller annen kampanje i pressen på 1950-/1960-tallet om å la blåveisen stå i fred som er bakgrunnen.

Men nei fordi ingen regler er uten unntak. Områder som er fredet, er unntatt. Store deler av Furuberget er fredet.

I det nevnte tidsskriftet blir det forklart at slike misforståelser som det med fredning kan oppstå når folk har iøynefallende, vakre arter i et nærområde, og ønsker at de skal få stå der og pryde stedet. Og blåveisen er et fint eksempel på at myter kan være vel så effektive som lover når det gjelder å etablere gode leveregler.

Så nå gjelder det å få spredd nyheten om at det er forbudt å kaste plast i naturen. Det blir nok atskillig tyngre å få til. Plast er ikke så vakkert som blåveis.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00