Fjernsyn var bedre før. Jeg mimrer tilbake til den gode tiden da vi måtte gå bort til den hvite Bang & Olufsen-boksen for å skru opp lyden. Å skifte kanal var ingen problemstilling – vi hadde jo bare NRK.

Fordelen med én kanal var at man ikke trengte å tenke. Man skrudde bare på NRK på lørdagskvelden, også benket familien seg rundt skjermen og så på det Marienlyst hadde bestemt at vi skulle se. Ingen zapping – ingen klaging; alle var sånn passe fornøyde. Det var alltid høytid når det kom et program fra det store utland – nærmere bestemt England. «BBC! Da må det være kvalitet og bra saker», ble det sagt – og alle nikket anerkjennende.

«’Allo ’Allo» var et kjært innslag gjennom oppveksten. Her lærte vi alt vi trengte å vite om hva som EGENTLIG foregikk under krigen. Nå de siste ukene har jeg av en eller annen uforklarlig grunn prøvd å komme meg gjennom alle de 84 episodene på nytt. Jeg lurer på hvordan en slik serie hadde blitt mottatt i dag? BBC hadde nok hevet et par politisk korrekte øyebryn hvis noen hadde foreslått å lage ni sesonger med vittig krigskomedie full av Hitler-hilsener, Gestapo-vold, korrupsjon, hakekors, hverdagsrasisme, lun BDSM og dårlig skjulte seksuelle referanser i hver eneste replikk. For ikke å snakke om fordommene mot jøder, italienere, tyskere, franskmenn, kommunister, homofile – og kanskje særlig kvinner. Damene vimser stort sett rundt som forvirrede høns og framstår enten som irriterende gamle kjerringer eller som naivt leketøy for grisete offiserer. I hovedrollen står en korpulent og notorisk utro kaféeier med buksa full av pølser og stjålne malerier – i 84 uendelig lange episoder.

Kanskje var det like greit at vi ikke hadde så mange valgmuligheter før. I så fall hadde vi trolig skiftet kanal.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.