God morgen. En kort natt på deg denne gangen? Lite søvn og mye TV-titting? Da er du nok blant dem som har fått med seg om Norge tok bronsemedaljene i mixed curling og hvem som gjorde det best i nattens halfpipekonkurranse. Olympiske leker på steder der tidsforskjellen hit til Norge er på åtte timer er veldig utfordrende for nattesøvnen.

Slik også for 46 år siden i japanske Sapporo. Mange av oss sov lite et par uker i februar 1972. Men en av nettene fikk vi sove mer enn noen av de andre. Da fikk vi overvære det som i ettertid er blitt kalt historiens korteste TV-program. På programmet sto storslalåm for menn. På startstreken sto datidens eneste virkelige norske alpinstjerne, Erik Håker.

LES OGSÅ: Storhamars første olympiere

Det startet dagen før, med 1. omgang i storslalåmkonkurransen. Reglene for avviklingen av rennet var litt annerledes den gangen enn nå. Konkurransen gikk over to dager. Deltakerne var delt inn i puljer på 15 startende, med pulje 1 først ut. Og start nummer en første dagen fikk startnummer 15 dagen etter, og omvendt. Det var akkurat det som skjedde for Erik Håker. Han trakk startnummer 15 til første dagen, og skulle dermed ut som nummer en dagens etter.

Så førte begivenhetenes gang til at det ikke bare var startnummeret som var nummer en. Også plasseringen etter 1. omgang var nummer en. Norge var i ekstase. Skulle Norge ta alpingull for første gang siden OL i Oslo i 1952? Det var bare å sette på vekkerklokken til dagen etter. En begivenhet det var nødvendig å få med seg.

Det var med ytterst smale øyne «hele» Norge benket seg foran svarthvitt-bildene fra Japan neste morgen. Spenningen holdt seg i nøyaktig 53 sekunder. Da kjørte Norges OL-håp ut. Det var game over. «Hele» Norge gikk og la seg igjen. Og vi sov godt da den olympiske mesteren ble kåret.

Vi har senere lest at han het Gustavo Thoeni. Antakelig var TV-programmene noe lengre i Italia den natten.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00