Med en hanskekledd høyrehånd hvilende på toppen av riveskaftet, venstrehånden plantet i sida og en undrende mine skottet naboen over gjerdet. Jeg tittet opp fra kjøkkenhagen, en steininnrammet jordflekk vi nettopp hadde rensket for det vi tror må ha vært ugress. «Og her skal det dyrkes..?» lurte naboen og kastet et tvilende blikk på den improviserte espalier-løsningen jeg var i ferd med å etablerte for husstandens planlagte sukkerertplantasje.

Jeg fortalte om vidløftige ambisjoner om å være selvberget på grønnsakfronten i juli. Om tomater, grønnkål, reddiker og salat – og om basilikumen som på rekordtid har vokst seg så frodig at vi kan plante den ut som hekk om vi skulle trenge ekstra skjerming.

Fem minutter senere var saken likevel klar: Naboen har ikke trua. Og da hadde jeg ikke engang nevnt mitt så vidt påbegynte forsøk på frilandsdyrket vannmelon…

Nå er det derfor blitt enda viktigere å få landet prosjekt Grønn glede 2019 på hederlig vis. Allerede spirende lollo, rucola og babyleaf ble for et par dager siden hentet ut fra vinduskarmen og plassert i første pallekarm, sammen med en rad spiselige blomster og noen paprikaplanter. Dessverre ble møtet deres med den sommeren brutalt; nok vann har de i alle fall fått.

I påvente av at bedene skal bære frukter, eller i alle fall grønnsaker, forsøker vi som nybakte hageeiere å gjøre oss kjent. Spesielt bevandret i norsk flora er verken samboeren eller jeg. Vi klarer å skille roser fra løvetann og solbær fra epler, men lærekurven er bratt. Med jord under neglene kryper vi rundt og gomler i oss blader, for på mest primitive vis å finne ut hva som kan spises og ikke. Men vi holder oss unna det gule treet, for det sa mor at er giftig.

Håpet er at både grønnsakplantasjen og vi overlever sommeren.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.