Den middelaldrende kvinnen sendte saus og poteter videre til sidemannen mens hun så selskapsgjesten på den andre siden av bordet dypt inn i øynene. Hun hadde snappet opp en sykdomshistorie. Nå skulle hun briljere med sin egen: «Vet du, det har jeg også hatt! Prolaps i korsryggen. Forferdelig vondt! Ja, det var vel rundt OL i -94 det var verst. Jeg kunne knapt bevege meg.»

Gleden ved å kunne øse av egne erfaringer når noen harker litt, er stor blant folk. «Det der er helt sikkert det samme som jeg hadde forrige uke», sier vi så fort vi ser en rennende nese, og praler om feber på tett oppunder treogførr. Sliter du med ett eller annet, kan du banne på at noen andre har hatt nøyaktig det samme. Bare ørlite granne verre. «Det har jeg hatt òg!» innleder ellers oppegående mennesker, etterfulgt av en halvtimes monolog om hvordan de holdt på å stryke med mens de satt i kø på legevakta.

Jeg møtte en bekjent på butikken her en dag. Før jeg visste ordet av det, sto vi og konkurrerte i hvem av oss som hadde hatt den verste lungebetennelsen vinteren 2012. Hvor lenge hosten varte, hvor mye morfinhostesaft vi hadde drukket, hvor mye antibiotika som gikk med og et par andre suksessfaktorer. Jeg føler at jeg vant. Stusslig nok.

Egentlig skulle man tro det var et mål for folk å framstå som rimelig friske, men når noen begynner å trekke fram symptomer, er det skremmende mange av oss som er på ballen temmelig kvikt. Det trenger ikke være sykdom heller. Skjeve hornhinner eller nærsynthet, for eksempel, er artige konkurransegrener. Da tar gjerne folk av seg brillene og kappes om å se minst mulig.

Jeg er stort sett ganske frisk. Men skulle du trenge noen tips om for eksempel kyssesyke, er jeg ikke spesielt vond å be.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00