Vi som er født med bein på skia, vet hen det går: Det kommer sjelden noe godt ut av å skyte skinnet før bjørnen er solgt! Vi har altfor mange ganger sett at stammen som regel faller på eplet og slikt kan det fort bli språklig forvirring av. Og det penser oss raskt inn på spørsmålet: – Hen da?

Enhver ektefødt hedmarking med respekt for alle andre enn seg sjøl, vet innerst inne at det er renspikket jåleri å ty til det forfinede spørsmålet «hvor da?». For oss er det mest naturlig å spørre «hen da?»

Sånn har det i hvert fall vært. Vi har hatt vondt i hæsjen, men når vi har sagt det, har vi alltid blitt møtt med spørsmålet «hen da»? – Hæsjen for pokker! Vi har vondt i hæsjen!

Ja vel, da har vi sagt hvor vi har vondt hen. Samme sagt hver gang vi fikk spørsmålet «Å skar du hen?» Vi svarte som sant var: – Hematt! – Å det er hen? spurte nautet. – Nå kæn du unners, din skæntiltråkker der du står, svarte vi. Med rene ord.

Men så snus det meste på hodet, for nå har det gått politikk i det. På riksplan, til og med. Nå ivres det for at hen skal veie tungt som et kjønnsnøytralt pronomen og sidestilles med han og hun. Hen skal inn i ordbøkene, for det er nå en gang slik at ikke alle er bevisst sitt eget ståsted rent kjønnsmessig. Ikke er man han og ikke er man hun, men vil veldig gjerne være noen. Og da dukket hen opp som et verdig kompromiss. Synes noen. Og kastet et blikk over til Sverige.

Men de færreste tenkte på oss hedmarkinger. Hvor hen i væla skal vi føle oss heme nå?

Vi var nok forvirret før politikerne tok tak i materien, men da visste vi i hvert fall hvor vi sto. Sånn omtrent.

Ha en forvirret helg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.