Halv skatt i desember har siden LO kom med kravet i 1952 vært en viktig del for å lette situasjonen for vanlige folk i julestria. Men i motsetning til alle oss andre, er det desember hele året for landets aller rikeste. For denne privilegerte gruppen stiller nemlig Høyre og FrP opp som spandabel julenisse året rundt.

Med Høyre og FrP får nemlig landets aller rikeste 1800 kroner i skattekutt, hver eneste dag. Ni av ti skattebetalere, eller “folk flest” om du vil, må klare seg med 7 kroner dagen. Med denne regjeringa varer ikke jula bare til påske, men hele året - for de med mest fra før.

I Arbeiderpartiets alternative budsjett foreslo vi å øke skattene for landets aller rikeste med 3,9 milliarder kroner. Vi mener det er rettferdig at de som har mest bidrar mer, mens de som har minst skal måtte bidra mindre. Med vårt alternative budsjett viser vi vei for et mer rettferdig Norge – men Høyre og Frp stritter imot.

Å skape et mer rettferdig Norge krever at vi har et skattesystem som sikrer god fordeling av velferden og forhindrer at forskjellene mellom folk øker. Det er bevist gang på gang at formuesskatten er den mest treffsikre skatten med tanke på omfordeling. Det slår blant flere både Piketty, NHH og regjeringas egen rapport om effektivitet fra 2015 tydelig fast. Regjeringa har valgt å lukke ørene til forskningen og styrer på den måten Norge inn i ei framtid med mer ulikhet.

For et parti som stadig forfekter at de jobber for å fremme vekst, er det høyst ironisk at Høyre mener det gir en større effekt at Norges rikeste kan kjøpe seg flere eiendommer i utlandet enn at vanlige folk får mer å rutte med her hjemme.

Resultatene er nedslående. Arbeidsledigheten går opp. Flere blir fattige. Forskjellene øker. Ingenting lykkes for Høyre- og Frp-regjeringa.

Så går vi inn i enda en juletid med halv skatt på lønnsslippen. Men så var det jammen det eneste vanlige arbeidstakere fikk, og den julegaven fikk vi fra LO allerede i 1952.

Leder i AUF Hedmark

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.