Det er så enkelt, og jammen er det hyggelig også. Men kanskje er det ikke typisk norsk å hilse på folk som tilfeldigvis krysser veien foran deg. Da jeg trasket mot HAs redaksjon i Brumunddal lørdag morgen klokka litt på åtte, var det glissent i Dal’n. Bakeriet på torget var åpent, men det var ikke et menneske å se i gågata. Plutselig svingte det en eldre mann inn foran meg.

Ikke at jeg var så fryktelig nysgjerrig på hvem han var, men det var bare oss to i hele gågata. Så da hilste vi. Jeg sier ikke «god dag», men «hei». Han sa «morn». Det føltes ganske naturlig der og da, men jeg hadde neppe hilst på den samme karen dersom det var flere folk rundt oss. Rart det der.

I skisporet er det omvendt. Du skal være døden nær for ikke å hilse. Snørrete, svett og utslitt – hilse skal man uansett. De samme «reglene» gjelder når man går i fjellet. «Her er det folk som liker det samme som meg, ja? Nå skal det hilses».

Dersom man mot formodning skulle finne på å si hei til noen man ikke kjenner inne på et folksomt kjøpesenter, vil de garantert lure på hva i all verden det var som skjedde, hva slags raring du er. Kanskje forteller de det til og med når de kommer hjem: «Aner ikke hvem det var, altså. Det var faktisk litt skremmende».

Nordmenn kan godt hilse, men vi må passe oss litt. Folk kan bli støtt, tross alt. I andre land der det for eksempel aldri er skiløyper, hilses det andre steder. Og for en ferierende nordmann kan det bli litt i meste laget. For eksempel i Hellas (der har jeg vært) hilser folk ut gjennom vinduet. Så dersom du dit i sommer, er det bare å forberede seg: «Kalí méra».

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.