Fikk du ikke med deg gårsdagens merkurpassasje, må du vente helt til 2019 for neste mulighet. Og glipper du den da, så skjer det ikke igjen før i 2032.

På Hamar Katedralskole (Katta) var det mange som fikk sett det. Og det på nært hold, gjennom teleskopet som Hamar og omegn astronomiforening har plassert i observatoriet på skolens tak.

PÅ RETT STED

En Katta-elev som virkelig var på rett sted til rett tid i går, var Ingeborg Fallbakken Berge. Hun er nemlig begeistret for stjerneuniverset.

– Jeg er interessert i astronomi, fortalte hun, mens hun forsøkte å få øye på den bitte lille prikken som var planeten Merkur foran den gedigne sola.

– Jeg prøver å lære meg stjernene. Mest fordi det er fint å se på.

SKAPE INTERESSE

– Vi gjør det for å skape litt interesse for astronomi, sier Henning Wernøe, som er avdelingsleder for realfag på Katta.

– Også håper vi at det samtidig er med på å vekke elevenes interesse for realfag. Særlig siden det er 100-års jubileum for Einsteins generelle relativitetsteori. Og Einstein var opptatt av planeten merkur.

Observatoriet på taket av skolen brukes så vel av skolen som av astronomiforeningen i Hamar.

– Vi har et godt samarbeid om det, og det er en vinn-vinn-situasjon for begge parter, sier Wernøe.

Merkur-passasjen foran sola varte fra klokka 13.12 til 21.40 i går, og i går kveld var observatoriet også åpent for publikum som ville se det sjeldne fenomenet med egne øyne.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.