Bærekraftig og aktiv forvaltning av skog er en viktig del av klimaløsningen. Det slår både EU og FNs klimaeksperter fast. «Det absolut mest kontroversiella är at inte bruka skogen», sa tidligere svensk statsminister Göran Pärson på et seminar om skog, bærekraft og klima i Norsk VitenskapAkademi nylig. Både FNs og EUs politikk, der Pärson også er med, utformes med hensyn til at forvaltning av skog er viktig. Dette gjøres ikke uten massiv støtte i de fleste miljøer.

Les Gjermund Gjestvangs innlegg her.

Livssyklusen til en skog er blitt beskrevet og forsket på i en rapport fra EU som ble presentert på det nevnte seminaret. I følge denne rapporten vil et hogstfelt de første 7-8 år etter hogst avgi mer CO2 enn det tar opp. Greiner og røtter råtner i større omfang enn ny skog bygger opp biomasse, men så starter et netto opptak. Etter ca. 20 år er feltet i null og så starter en 20-30 årsperiode der feltet binder en stadig økende netto mengde CO2.

Framover mot en alder på 100-120 år fortsetter feltet netto å binde CO2, men i stadig mindre grad. Når feltet er gammelt nok - anslagsvis +/-160 år - bindes ikke netto CO2 lenger. Da brytes like mye ned som det som bindes. Gjestvang kan umulig ha godt underbyggede tall for sin kritikk.

Store arealer i Norge nærmer seg en alder der skogen ikke lenger gjør jobben i klimasammenheng. Dette vises også i Nasjonalbudsjettets gjennomgang av skog som klimaaktør. Vi er ved et punkt der norske skoger vil «fange» mindre CO2 om vi ikke øker avvirkningen.

Miljøkriteriene viser at norske skoger er i bedring, og mye tyder på at vi driver et godt og bærekraftig skogbruk. Aktiv drift og forvaltning sikrer, i tillegg til å være det absolutt billigste klimatiltak vi råder over, arbeidsplasser og råstoff til bygg, papir, kartong og alle nye produkter som kan komme med det grønne skifte. Gjestvang ønsker seg helt sikkert både bedre klima og flere biobaserte produkter. Hvordan han skal få det til uten aktiv forvaltning av skogen, er et mysterium. Han står i spagaten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.