Nasjonalt jordvernmål er satt til 4000 dekar per år. Dette stiller strenge krav til kommunene i Norge.

Hvis vi regner om dette tallet til naturlig andel per kommune, vil Hamar kommune maks kunne omdisponere 200 dekar i løpet av planperioden. Det er et svært gap mellom 200 dekar og 695 dekar!

Med dette kommuneplanforslaget opptrer Hamar som om et nasjonalt jordvernmål ikke fantes.

LES OGSÅ: Vil bygge ned Vien gård

Og rådmannen skriver det sjøl: «Planforslaget ivaretar i noe mindre grad nasjonale og regionale mål om jordvern.

Dette må ses i lys av dagens kommunestruktur og at det oppleves at Hamar kommune har spesielle utfordringer med å få dekket behovet for familieboliger (enebolig, rekkehus) og areal for type B-næringer (regional storvarehandel) innenfor kommunegrensene».

Det er ikke slik at planforslaget i «noe mindre grad» ivaretar nasjonale og regionale mål om jordvern. Hamar kommune gir blaffen i jordvernmålet!

Og argumentasjonen om at Hamar angivelig er i en spesiell situasjon holder ikke vann:

Kommunen har allerede avsatt og planavklart større boligarealer enn hva kommunens mål om befolkningsøkning tilsier!

Hamar kommunes egen statistikk og målsetninger viser at boligbehovet for planperioden er på 2.400-3.000 nye boenheter. Innenfor allerede avsatte arealer er det potensial for om lag det dobbelte: 5.700 boenheter.

Av disse er 3.200 i sentrumsområdet, og resten er utenfor sentrum.

I tillegg kommer Asplan Viak-rapporten om fortettingsmuligheter, som viser at det er svært store muligheter i sentrum.

Flere instanser (bl.a. OBOS) advarer mot å ta hull på nye arealer i randsonen av Hamar by, fordi det da vil gjøre fortettingsarealene mindre økonomisk attraktive.

Likevel innstiller rådmannen på å omdisponere Vien gård utenfor Hamar. Gårdens areal er på hele 264 dekar, og rådmannen vil blant annet bruke det til virksomheter med regional funksjon og «stor positiv samfunnsnytte», samt til boliger.

Grunneier har fremmet gården for omdisponering en rekke ganger og sist det var med ved behandling av kommuneplan ble det lagt ned innsigelse både fra fylkeskommunen og fylkeslandbruksstyret, med jordvern som hovedbegrunnelse.

Med utgangspunkt i det nasjonale jordvernmålet og hvor store arealer Hamar har til disposisjon fra før, fortoner det seg helt uansvarlig at rådmannen i Hamar legger opp til å omdisponere denne gården.

Vi oppfordrer nå på det sterkeste Hamars politikere til å heve blikket, være seg sitt etiske ansvar bevisst og tenke på kommende generasjoners matproduksjon. Hamar kan ikke være bekjent av en slik omfattende omdisponering av dyrket mark.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.