Helseministeren Bent Høie er opptatt av kvalitet i jordmortjenesten, og at regjeringen har satset målrettet for å få styrke helsestasjonene og få flere jordmødre i kommunehelsetjenesten. Alt dette er utmerket, men vil han få flere jordmødre til kommunene og følgetjenesten for gravide som har lang vei?

Jeg utdannet meg til jordmor for å ta imot barn, en stor verdi i seg selv foruten den gleden og lykkefølelsen en kan oppleve når alt går bra. Som jordmor i en kommune opplever hun ikke dette. Arbeidet består av andre ting, blant annet stå ferdig til å følge en kvinne som har lang vei til fødestedet. Disse stillingene er som regel bare halve, og en skjønner at det ikke lar seg kombinere med stilling på nærmeste sykehus hvor en går i turnus.

En fødsel kan komme til alle døgnets tider. Et døgnkontinuerlig beredskap vil kreve flere jordmødre, hvilket må bli både kostbart og vanskelig for en kommune, det diskuteres jo om hvem som skal betale dette. Jeg kan godt skjønne at disse stillingene i kommunene ikke er populære for unge kvinner som ønsker full stilling og arbeide med det de er utdannet for. Helseministeren forteller at det er bare 0,6 prosent som føder i bil på vei til fødestedet, altså forsvinnende lite.

Hvor mange blir det i Norge? Jeg har lest bortimot 500 i året, og i Helse-Sør Øst fødes et barn i uken i bil før mammaen rekker frem dit hun skal. Overvåkning under fødselen, smertestillende om det er ønsket og trygghet burde være en selvfølge for den som skal føde i Norge. Jordmødrene som forløser burde ha tryggheten i at gynekolog og operasjonsstue er nær det skulle vise seg nødvendig. Når sykehus sentraliseres og det blir lang vei for fødende, kan en ikke stole på at en får følge av jordmor på veien. Har en lengre vei enn 90 minutter, har en rett på følge av jordmor, skriver Høie.

Oppstår det komplikasjoner under fødselen på veien, kan det bli vanskelig. En må innse at lang vei til fødestedet kan gi utrygghet for de som skal føde, og at en jordmor for å følge ikke alltid er tilstede selv om hun såkalt har rett på det. Flere kan også ha bruk for følge på samme tid.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.