• John Arne Holmlund er nyhetsredaktør og fotballentusiast.

Det er fredag ettermiddag og jeg haster ut av redaksjonslokalene i Hamar. Min arbeidsdag er langt fra over. Fotballforbundet har sendt meg ut på en ny maratonøkt. Om en time skal jeg være i Øyer i Gudbrandsdalen. 12 forventningsfulle fotballtrenere fra Øyer/Tretten venter på sin veileder i UEFA C-lisenskurset.

Jeg er en del av det systemet som Norges Fotballforbund i sine festtaler definerer som selve produktet. Jeg er et medlem i fotballfamilien. I motsetning til lønnsadelen på Ullevaal er det smått med fine lunsjer og fete honorarer på sliterne i fotballfamilien.

Denne helga i Øyer betaler jeg hotellet mitt sjøl. Fotballforbundet mente jeg kunne kjørt hjem til Brumunddal klokka 23.00 fredag kveld og opp igjen til Øyer klokka 08.00 lørdag morgen.

Dette er hverdagen for oss som jobber med «produktet».

Etter at skatt er trukket tikker det et par tusen kroner inn på kontoen min. Det er betalingen for 16 stive kurstimer som inkluderer åtte timer praksis ute på feltet – enten på kveldstid eller i helga. Forberedelsene er årelang erfaring som trener og en evigvarende interesse for trenerfaget.

Å være veileder på NFF-kurs er for meg helt frivillig. Jeg liker utfordringen, elsker spillet og trives sammen med fotballvenner i Øyer, Lillehammer, Gjøvik, Faaberg og hjemme i Dala.

Med matpakka på dashbordet og kona på telefonen kjører jeg de sju milene fra Hamar til Øyer. Jeg rekker å tenke på hva som driver meg. Hvorfor bruker jeg en fredagskveld og hel lørdag på skolering av fotballtrenere i Gudbrandsdalen? Hvorfor har jeg i 15 år brukt nesten all min fritid på treningsfeltet og i kurslokalet?

Svaret er kjærligheten til fotballen. Jeg brenner for trener- og spillerutvikling. Jeg vet hvor viktig det er at barn- og unge har kompetente trenere – gjerne foreldretrenere. For dyktige fotballtrenere er kanskje det viktigste virkemiddelet når frafallet i ungdomsfotballen skal bremses eller når toppspillere en sjelden gang skal utvikles.

Den aller beste belønningen er når klubbene jeg veileder ringer og vil ha meg tilbake til nye kurs.

Fotballforbundets viktigste oppgave er å legge til rette for høy aktivitet i bredden, spillerutvikling i kretsene og landslagsaktivitet – ikke investeringer i konsernvekst på Ullevaal. Fotballkretsene må tilføres mer penger til spillerutvikling, trenerutvikling og klubbutvikling. Det koster penger å lage gode treningssamlinger i kretsregi. Inneværende kretssesong tilgodeses de fleste av IØFKs kretsspillere med ei helgesamling med overnatting i klasserom. Ikke noe dyrt tiltak, men usedvanlig viktig for kartlegging og vurdering av potensielle toppspillere.

Det er intet annet enn stusslig at NFF lønner sine sone- og kretslagstrenere med 500 kroner for ei kretslagsøkt med potensielle landslagsspillere i alderen 14–16 år. Å være kretslagstrener innebærer masse arbeid utenom selve samlingene med spillerne. Timelønnen er knapt verdt å nevne.

Når skatten er trukket og maten betalt kan det hende treneren går i minus. Ingen skal mistenke hardt arbeidende fotsoldater på kretsnivå for å gjøre jobben for pengenes skyld.

Problemet med denne modellen er at mange flinke trenere heller foretrekker å kaste bort på kompetansen sin på nivå fire og fem fordi disse klubbene varter opp med sekssifret lønn. Talentarbeidet i klubbene lider under samme regime. Trenere i yngres avdeling jobber for knapper og glansbilder fordi klubbene prioriterer å bruke pengene sine på seniorlagene. Det kreves en holdningsendring i klubbstyrene. Jeg er dessverre ikke særlig optimistisk.

På Island, som for øvrig er kvalifisert til sommerens EM, brukes pengene på profesjonelle trenere i yngre årsklasser. Resultatene taler for seg selv – også når vi teller antall islendinger i profesjonelle klubber.

I fjor høst spurte jeg folk i kretsapparatet om de kunne komme på trenerforum i Brumunddal for å informere om og vise øvelser i NFFs nye spillerutviklingsmodell «Landslagsskolen».

Det endte med at jeg måtte gjøre det selv. Kretsens hardt prøvete spillerutvikler skal rekke innom mange klubber og oppdrag. NFF har utviklet et utmerket treningsopplegg gjennom «Landslagsskolen», men når det ut til breddefotballen?

I stedet for å snakke om produktet i festtaler bør ledelsen i NFF ruste opp kretsapparatet, slik at det blir mer ressurser til både spiller,- trener,- og klubbutvikling.

NFF-konsernet har passert en milliard kroner i omsetning. Indre Østland Fotballkrets har et budsjett på rundt ni millioner kroner årlig. Fra dette budsjettet skal seks ansatte på kretskontoret ha sin lønn. Det sier seg selv at det blir småpenger igjen til spillerutvikling og trenerutvikling.

Det er ute i klubbene og i kretsene at fotballproduktet drives og utvikles. Det er grunn til å håpe at opprøret i forbindelse med forrige helgs fotballting tvinger styret i NFF til å se nærmere på hvordan pengene brukes.

Kanskje blir det flere samlingsdøgn for unge kretslagsspillere neste sesong. Kanskje tilføres kretsene penger, slik at det kan ansettes trenerutviklere og spillerutviklere?

Det kan ikke være slik i fotballfamilien at de voksne bestemmer, spiser seg mette på luksusrestauranter mens barn og unge må nøye seg med smuler og rester.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.