Lørdag 15. oktober skal Thorbjørn Berntsen i ilden foran Stortinget sammen med atten andre store og små appellanter. Han forsvarer en tapt sak: Sin 20 år gamle drøm om å gjenopprette en nasjonal, levedyktig ulvestamme i Norge.

Det så jo så lovende ut. Og rett skal være rett: Gjennom sine to rovviltmeldinger på nittitallet la han grunnlaget for den forvaltningen vi har i dag. Men selve kongstanken – drømmen om den genetisk levedyktige ulvebestanden som skulle sørge for å fjerne ulven fra den norske rødlista – den ble sveket av hans etterfølgere. Siri Bjerke, Børge Brende, Knut Arild Hareide, Helen Bjørnøy, Erik Solheim, Bård Vegar Solhjell, Tine Sundtoft og Vidar Helgesen har mye å svare for, selv om flere av dem kamuflerte det med orwellsk nytale. Alle disse var med på å administrere uttak av ulv og har ulveblod på hendene.

Thorbjørn Berntsen er ren.

Flere av dem som er nevnt ovenfor, vil finne det dypt urettferdig at de blir omtalt i en slik sammenheng og kan vise til at det jo var rettsvesenet som sviktet. Og vel er det en skandale at et tilfeldig inndratt premiss i noe så perifert som en namsrettsdom skulle bli stående og ikke forsøkt anket til Høyesterett. Men ugjort er ugjort og uspist er uspist og bør vel forbli det av hensyn til samholdet i rørsla.

I det hele tatt har det blitt for mange kompromisser. Nå siver det til og med ut påstander om at selveste Bernkonvensjonens generalsekretær har sviktet underveis. At han slett ikke har stått opp for kravet om at Norge må bygge opp egne levedyktige rovdyrbestander, slik folk fra departementets forstod det i et møte med ham i forkant av den andre rovviltmeldinga. Han skal til og med ha skrevet at Norge bør kunne ha 15 ulver.

Men alt dette er jo lenge siden og ligner snøen som falt i fjor.

Nå er den norske ulvestammen i ytterste fare og på utryddelsens rand. Noen påstår til og med at det ikke finnes noe som heter «norsk ulv». Det er da vi trenger de rene og ranke. Det er da vi trenger Thorbjørn Berntsen!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.