Min kollega i klimabransjen Bjørn Sveheim uttrykker i denne avis sin skepsis til europeisk energisamarbeid. Vi har jo begge jobbet for bedre klima og redusert energiforbruk. Riktig nok i inneklimabransjen.

De fleste land i Europa er avhengig av forurensende energikilder. Riktignok har noen land en stor produksjon av vindkraft, men det er ikke nok til å kunne stenge ned forurensende kullkraft. Norge har et overskudd av ren og fornybar energi, men ikke nok til å dekke behovet med vannkraft året rundt. Da er det vel en vinn-vinn situasjon å kunne switche retningen på den rene kraftproduksjonen?

Norge har vært i den heldige situasjonen at vi har funnet olje og gass. Nå har vi en storstilt eksport av disse naturresursene. Hvorfor er det ikke protester mot dette? Den er jo ikke fornybar engang (de nærmeste millioner av år) og i tillegg forurenser den.

Det virker som om din største bekymring er strømprisen. Det kan være berettiget når det gjelder kraftkrevende eksportindustri, men skal det være avgjørende når vi trekker inn forurensende kullkraft i Europa.

Danskene har en energipris som er ca det doble av det vi betaler. Enda høyere hvis vi hensyntar lønnsnivået. (På den annen side har de jo en varmende snaps til en billig penge.) Selv om vi på statistikken ligger midt i kostnadsnivået, er vel realiteten at vi ligger nærmere en bunnpris.

Europeisk samarbeid er fornuftig. Hvert land har sine utfordringer, sjelden er utfordringene de samme. Det må vel være fornuftig at vi samarbeider? Naboene i Europa kan bidra til å løse noen av hverandres utfordringer!

Forpliktende samarbeid, både politisk og praktisk, vil bidra til å løse felles utfordringer. Verden er blitt mindre og alle er avhengig av alle.

Det er bare Trump og norsk venstreside som ikke har troen på det.

Pensjonert europeer og Høyremedlem

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.