Posten skal frem – har vært et slagord. Det har det offentlige raskt og effektivt sørget for, helt til Norge ble underlagt EØS-avtalen. Etter 1994 er det EU sine regler som gjelder. Det innebærer at lønnsomme offentlige tjenester skal konkurranseutsettes i et marked. Det vil si tilrettelegging for privatisering. Det utfordrer dagens ordning med enhetsporto.

Arbeiderpartiet la ned veto mot innføring av EUs tredje postdirektiv i 2012. Et vedtak som ble opphevet av statsminister Erna Solberg (Høyre) i 2013. Det er dette direktivet som nå får uttelling i den nye postloven.

Postkunder ble tidligere behandlet på en likeverdig måte - i hele landet - både hva angår post, pakke- og banktjenester. Det sørget det offentlige for.

Med den nye postloven, er de mest lønnsomme post- og bankvolumene blitt privatisert. Heretter må folk i utkanten belage seg på å bruke opptil 12 timer for å hente posten. Alternativet er dyrere porto. Ulønnsom postombæring for Posten Norge AS (det offentlige), overlates mer og mer til den enkelte å selv sørge for. Dermed oppstår det en forskjellsbehandling på posttjenester ut fra hvor du bor geografisk.

Har norske politikere med den nye postloven sørget for å lovfeste lengre betalingsfrister på regninger, svarfrister, slik at folk ikke urettmessig blir pålagt å betale inkassogebyrer?

I dag bruker folk internett får vi høre fra toppsjefer og politikere, som selv er storforbrukere av private budtjenester - dekket av firmaet eller det offentlige - for å få «sin» post raskt frem.

Har våre politiske myndigheter glemt at mer enn 400 000 nordmenn – av en befolkning på ca 5.300.000 – ikke er tilkoblet internett? De kan da ikke få lest aviser og nyheter, eller utført bank- og offentlige tjenester o.l. digitalt.

I tillegg er det slik at flere steder vedlikeholdes ikke ulønnsomme nettløsninger, eller at de legges ned. EU-tilpasningen (privatiseringen) av telenettene medfører at det er ikke lengre en offentlig oppgave å sørge for nett-dekning til alle. Nå er det markedet som bestemmer.

Mellom 300 -350.000 nordmenn har internett – men er av ulike årsaker ikke i stand til å bruke digitale hjelpemidler selv. Det vil si de er avhengig av hjelp fra andre. Det er altså nærmere 750.000 nordmenn som er indisponible på nettbaserte løsninger. Likevel legges postombæringen ned. Hvor er politikerne og hvorfor er ikke dette et tema i valgkampen?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.