Det er urimelig at penger som er tjent på ærlig vis og beskattet gjennom inntektsskatt på nytt skal beskattes hvert år når eieren investerer eller på andre måter tar vare på sine midler.

En slik dobbeltbeskatning stimulerer ikke til investering og langsiktighet, men heller til sløsing og kortsiktighet. Formuesskatten svekker personlig ansvarlighet og privat eiendomsrett.

All formue vil i prinsippet bidra til verdiskaping hvis det investeres i operative driftsmidler, i aksjer eller står i banken.

Skatt på formue vil derfor redusere evne til verdiskaping og vekst. Formuesskatt er svært problematisk for mange bedrifter, særlig i den kritiske oppstartsfasen. Skatten er en ekstrabyrde som øker risikoen for bedriftene, spesielt fordi den ikke tar hensyn til om bedriften går med overskudd eller underskudd.

Ekstra ille blir det når formuesskatten rammer bare norskeide bedrifter, men ikke utenlandsk eide bedrifter i Norge. Det er nærmest utrolig at vi gir norskeide bedrifter en slik «straffeskatt».

Urimeligheten i formuesskatten kan illustreres ved at et samfunnsnyttig selskap som Tesla høyst sannsynlig aldri kunne vært norsk. Selskapet har 18.000 ansatte og er mye verdt, men det går med tap.

Med det norske systemet ville eierne måtte betalt svimlende 2,6 milliarder kroner i formuesskatt de siste ti år. Det sier seg selv at dette er umulig å håndtere for et selskap som går i minus. Heldigvis for selskapet er det lokalisert i USA, hvor det ikke er formuesskatt.

Det er åpenbart gode grunner til at land som Østerrike, Danmark, Tyskland, Finland og Sverige har fjernet formuesskatten. Det er både en urimelig skatteform og en skatt som skader næringslivet.

Det er i realiteten en skatt på private arbeidsplasser – selve grunnlaget for velferdssamfunnet. Til tross for dette vil Arbeiderpartiet øke formuesskatten med 4,9 milliarder kroner de neste fire år.

Det er bra det er mulig å stemme på partier som i stedet vil redusere formuesskatten, og skape flere arbeidsplasser. Gi en stemme for å styrke norske arbeidsplasser. Gi en stemme til Høyre 11. september.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.